Nieuws
Klik hier voor het nieuwsarchief
20/09/2021 - Miniviering voor thuis

Hoewel er deze zondag een eucharistieviering is in de kerk, hebben onze vrijwilligers toch opnieuw een mooie miniviering gemaakt. Deze viering is speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Je vindt de tekst hier..
31/08/2021 - Als God renoveert... in Baarn

Veel mensen hebben er al van gehoord: pastoor James Mallon (een Canadese priester) en zijn boek 'Als God renoveert' over de missionaire parochie. Hij zou ook naar Nederland komen om over zijn ervaringen te vertellen, maar dat is uitgesteld wegens de COVID-19-pandemie. Dus dat houden we nog tegoed!

In afwachting daarvan is een kleine groep van de Nicolaaskerk gestart om samen te denken over parochievernieuwing. De eerste bijeenkomst was op 14 juli. Die bijeenkomst diende vooral om kennis met elkaar te maken en ideeën en beelden uit te wisselen over hoe met elkaar dit traject aan te gaan. We hopen dat dit zaadje kan uitgroeien naar inspiratie en verdere groei van onze kerk! Wie graag mee wil doen, kan contact opnemen met de pastoraatgroep of de locatieraad.

31/08/2021 - Zorg voor mensen met schulden

In Nederland heeft één op de vijf huishoudens te maken met schulden. Ook in Baarn is er een groot percentage huishoudens dat maar nét de touwtjes aan elkaar kan knopen of al achterstallige betalingen heeft, vaak door externe oorzaken. En de ervaring is dat dit vaak alleen maar erger wordt.
In Nederland krijgen bijna 10.000 mensen persoonlijke hulp van gecertificeerde 'schuldhulpmaatjes'. Deze deskundige vrijwilligers gaan goed opgeleid aan het werk, hebben een luisterend oor voor hulpvragers en helpen om weer overzicht te krijgen door rekeningen op een rij te zetten. Dat verlaagt meteen stress en schaamte in die gevallen! Geld geven heeft namelijk geen zin; samen het financiële gedrag analyseren en stappen zetten om met een plan er weer bovenop te komen, dat geeft rust en uitzicht!

Dit initiatief, dat in 2010 is opgericht door landelijke kerken, werkt samen met de plaatselijke overheid, maatschappelijke organisaties en andere hulpverlenende instanties. Momenteel wordt er in Baarn ook een afdeling opgezet. Er worden werkgroepleden, bestuurders en coördinatoren gezocht. Daarna gaan ze op zoek naar schuldhulpmaatjes en zorgen ze voor hun opleiding.

Voor mensen die hebben aangeklopt, is de hulp niet in geld uit te drukken. Eigenwaarde en zelfstandigheid worden hervonden, evenals een gedegen manier om schulden in de toekomst te vermijden! Vaak zijn de vrijwilligers mensen met een goed ordelijk vermogen om uit problemen de weg voorwaarts weer te vinden, met hulp van een gedegen organisatie!

Is zo'n taak met voldoening iets voor jou? Meld je aan via de pastoraatgroep en wij brengen je in contact.

Kijk voor meer informatie op: www.schuldhulpmaatje.nl
31/08/2021 - Gezocht

Gezocht: Jongeren tussen de 18 en 20 jaar die mee willen doen met een toneelstuk over vrijheid en verantwoordelijkheid, vergankelijkheid en relaties, over liefde en geluk.
"De winkel van de juwelier" is een toneelstuk dat werd geschreven door paus Johannes Paulus II. Het is door een professional aangepast aan onze tijd.
Repetities beginnen in oktober in Heiloo en Den Haag.

Voor meer informatie:
Zr. Castissima: 06-44456519,
M. Nadiya: 06-17292433,
31/08/2021 - Nieuw catechesejaar

Na een heerlijke zomertijd kan het seizoen beginnen. Zijn we wat tot rust gekomen? Zijn er misschien wat vragen in ons opgekomen over ons bestaan? Hebben we genoten van de prachtige natuur en zijn we tot het besef gekomen: Wauw, hoe is het mogelijk dat dit alles er is? Samen gaan we op ontdekkingstocht.
Ons nieuwe jaarthema is geworden: "Gods gezin, bron van liefde en hoop." Deze zin hangt boven de deur van de Nicolaaskerk in Baarn. Voor dit thema is door de leiding van de catechesegroepen gekozen in verband met het Jaar van het Gezin en het Jozefjaar. We gaan bij de groepen hier aandacht aan geven.
31/08/2021 - In 't voetspoor van Maria

Alle vrouwen, jong of ouder, zijn welkom bij In 't voetspoor van Maria op woensdag 22 september om 10.00 uur. We spreken over het Jaar van het Gezin, Amoris Laetitia, maar laten ook beelden zien van activiteiten die vanuit Rome aangereikt worden. Tevens zien we het nieuwe logo voor het Wereldgezinscongres, dat van 22 tot 26 juni 2022 in Rome plaatsvindt. Dit logo is ontworpen door Marko Ivan Rupnik.
31/08/2021 - Thema-avond

Op maandag 27 september om 20.00 uur staat de heilige Jozef centraal. Zó bekend... of toch niet? We denken aan enkele grote heiligen die gezegd hebben dat de Kerk St. Jozef nog zal leren kennen. De paus ziet in hem een groot voorbeeld voor gezin, arbeid, zorg en geloof. Als u thuis een Jozefbeeld heeft en u vindt het leuk om daar iets over te vertellen, wilt u dat dan meenemen? De avond duurt tot ongeveer 21.30 uur.
25/08/2021 - Familiemusical Ruth

Op 19 september gaat de musical Ruth in première. Een eeuwenoud verhaal dat niets van zijn kracht heeft verloren. Een betoverend avontuur voor jong en oud, dat weet te raken – prachtige muziek – de ontwapenende eerlijkheid van jonge acteurs – meeslepende dansscènes – een musical die met liefde en zorg is vormgegeven. Beleef het mee! Een ervaring vol van hoop, die je niet gemakkelijk zult vergeten… Kijk voor meer informatie op www.ruth-musical.
03/07/2021 - Als God renoveert

In voorbereiding op de conferentie 'De Missionaire parochie – Als God renoveert' vindt er op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober 2021 een online kick-off-evenement plaats. De Canadese priester James Mallon zal tijdens deze kick-off een inleiding geven. Voor de conferentie die plaatsvindt in maart 2022 hebben zich zo'n 1000 mensen opgegeven.

Op donderdagavond 28 oktober 2021 wordt de online ontmoeting verzorgd door een studio in Veenendaal. In het programma zal fr. James Mallon vanuit Canada spreken met aansluitend de mogelijkheid om vragen te stellen. Een aantal gasten in de studio, waaronder bisschop Liesen van Breda, zullen vanuit de eigen context reageren op de inleiding van Mallon en vertellen over de eigen ervaringen op weg naar een missionaire parochie. Het geheel is ingebed in muziek, gebed en interactie via social media.

Op vrijdagavond 29 oktober 2021 is er de mogelijkheid om van 20.00 tot 21.00 uur via een Zoom-bijeenkomst verder te spreken over de inleiding van Mallon. Iedereen kan een deelgroep kiezen, waarin uitgewisseld kan worden met mensen uit heel Nederland en Vlaanderen over verschillende stappen in het proces van cultuurverandering naar een missionaire parochie. Hierbij zijn onder meer speciale break-out rooms voor pastorale beroepskrachten voorzien.

In onze locatie is inmiddels een werkgroep samengesteld die zich gaat bezighouden met parochievernieuwing. Leden van de werkgroep zullen vanuit het Trefpunt aanwezig zijn bij de kick-off. Heeft u belangstelling om mee te denken of wilt u graag de kick-off bijwonen? Laat het ons weten!