Nieuws
Klik hier voor het nieuwsarchief
10/09/2020 - Eerste communie doen?

Heeft u een kind dat graag volgend jaar de eerste heilige communie wil doen? Op zaterdag 3 oktober organiseren we een middag om kennis te maken. We beginnen om 13.30 uur in het Trefpunt achter de Nicolaaskerk. U bent van harte welkom met uw kind!
Wilt u graag van tevoren contact? Dat kan natuurlijk. Rosalien Knapen (tel. 035 5420234) en Gabriëlle Nieuwenhuis (tel. 035 5420208) staan voor u klaar. U kunt ook een e-mail sturen naar .
03/09/2020 - In 't voetspoor van Maria

Op 30 september is er weer een bijeenkomst van 'In 't voetspoor van Maria'. Op die dag staat het indrukwekkende leven van Karl Leisner op het programma. Deze priester werd geboren op 28 februari 1915 in de Duitse plaats Rees (net over de grens) en groeide op in Kleef. Toen hij op het gymnasium zat, werd hij lid van de katholieke jeugdbeweging. Hier kwam hij in contact met de Bijbel, de liturgie en vooral de eucharistie.
Aangezien het organiseren van geloofsevenementen in Duitsland door het nazibewind aan banden was gelegd, organiseerde Leisner jeugdkampen in de Benelux. Hoewel hij leed aan TBC, ontwikkelde hij zich tot een fel tegenstander van Hitler. Wat hem hierdoor overkwam en hoe het verder in zijn leven ging, zullen we deze ochtend horen.
27/08/2020 - Weer samen vieren

Het was fijn dat we vanaf 1 juli weer gewoon naar de kerk konden om samen eucharistie te vieren. Hoewel, gewoon? Het ging helaas wel gepaard met allerlei maatregelen die de veiligheid moeten waarborgen, maar waar zeker niet iedereen van was gecharmeerd. In zo'n situatie weet je dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen. De een vindt de maatregelen niet gastvrij en overdreven, terwijl voor de ander de maatregelen niet ver genoeg gaan omdat veiligheid boven alles gaat.

Gelukkig was het overgrote deel van de reacties die wij kregen, positief en begripvol. Dat is fijn, want we weten niet hoe lang de coronasituatie nog duurt. Geduld en begrip helpen ons als geloofsgemeenschap er wel doorheen.

Hoewel de coronacrisis echt nog niet voorbij is en we waakzaam zullen moeten blijven, zien we in de maatschappij langzamerhand tekenen van herstel van het gewone leven. En de versoepeling merken we ook in de vieringen. Sinds een paar weken wordt er weer gezongen door enkele koorleden vanaf de koorzolder, uiteraard binnen de richtlijnen van het bisdom. Het kerkvolk mag echter nog niet meezingen, daarvoor moeten we nog even geduld hebben.

Helaas is onze organist en dirigent Willem Vonk voor enige maanden uit de roulatie vanwege gezondheidsredenen. Voor de muzikale omlijsting van de vieringen zijn gelukkig wel oplossingen voorhanden.
Wij wensen Willem een voorspoedig herstel toe en zien hem graag weer snel terug in ons midden!

De locatieraad en de pastoraatgroep
27/08/2020 - Stagiair-diaken

Daags voor Pinksteren stond op de Gerarduskalender een tekst waarin geluk wordt voorgesteld als een vriend die je leven zin geeft. Wanneer je het beste van jezelf geeft, elkaar liefhebt, dan gaat het geluk met je mee, is het geluk je metgezel. Dan ben je nooit alleen. God wil die vriend zijn, en je vindt Hem bij de ander, je naaste.
Iemand die zich daartoe geroepen voelt, is Josef Großerüschkamp. Hij volgt de diakenopleiding en gaat in het nieuwe seizoen stage lopen in onze beide parochies, dus ook in de Nicolaaskerk. In het M&M-magazine stelt hij zich uitgebreid aan u voor.
27/08/2020 - Après-Skibar

In januari werd pastoor Skiba 60 jaar. Namens onze Nicolaasgemeenschap kreeg hij een carport cadeau. De Vrienden van Jozef zouden het bouwwerk in elkaar zetten. Tijdens de vakantie van onze pastoor is hard gewerkt en toen hij uit Polen terugkwam was de carport bijna klaar.
Priester Roderick Vonhögen was onder de indruk van het werk van onze arbeiders. Ondanks de zinderende hitte deze zomer zag hij potentie in het bouwwerk met de Oostenrijkse uitstraling. Hij bedacht een mooie naam: Après Skibar. Auto eruit, schnaps erin.
27/08/2020 - Jongeren voor Zambia

Zondag 19 juli riep pastoor Skiba ons op om geduld te hebben met elkaar. Geduld, dat hebben onze jongeren gehad! In maart hadden ze een sponsorloop willen lopen om geld in te zamelen voor Zambia, maar corona gooide roet in het eten. De jongeren zijn Zambia echter niet vergeten. Op 19 juli liepen ze alsnog de 15 kilo-
meter die ze toegezegd hadden. Catharina heeft de afstand zelfs hardlopend afgelegd!
Ondanks dat de vakantie al begonnen was, liep de hele groep mee. Twee weken eerder hadden de groepsleden contact gehad met Caroline. Caroline heeft stage gelopen in Zambia en weet alles over de situatie ter plekke. Het was fijn om haar alles te kunnen vragen over het project, maar ook over het leven in Zambia.
Uiteindelijk heeft deze pittige dag, voor sommigen een echte uitdaging, maar liefst 466,70 euro opgebracht! Namens de jongeren, én namens de school in Zambia: bedankt voor uw bijdrage!

Caroline van Weede stuurde ons een update uit Zambia:
Net zoals in de rest van de wereld grijpt het coranavirus ook in Zambia om zich heen. Kinderen gaan al sinds begin maart niet meer naar school. De verwachting is dat ze volgende maand weer naar school mogen. Alleen heeft de school die wij helpen niet genoeg geld om zeep te kopen en er is ook gebrek aan schoon water. Het geld dat de afgelopen maand is opgehaald door de jongeren zal daar naartoe gaan. De school is ons heel erg dankbaar en neemt ons mee in hun gebed!
27/08/2020 - Catechese

De catechesemomenten zijn het afgelopen seizoen abrupt beëindigd vanwege de coronamaatregelen. In september maken we een herstart. In ons aanbod houden we met de volgende drie thema's rekening:

- Het Jaar van de Eucharistie dat op Christus Koning wordt afgesloten.
- Het jaar van Laudato Si', uitgeroepen door paus Franciscus, dat nog tot 24 mei 2021 duurt.
- Het thema dat het pastoraal team voor het komende jaar heeft gekozen: Het Goede Leven.

Wat deze drie thema's gemeenschappelijk hebben, is een naam die bij alle drie past: Jezus. Vijf letters slechts, maar met zo'n rijke inhoud! We hopen dat wij in ons leven meer en meer met Jezus zullen leven. Dat is al een nieuw begin van een goed leven!
27/08/2020 - Vormselvoorbereiding

Na een ontspannende vakantie in Nederland of elders hopen wij met hernieuwde energie en inspiratie verder te gaan met de vormselgroep. Vóór de vakantie zijn we al gestart met de voorbereiding. Lesplannen en opdrachtboekjes zijn thuisbezorgd, zodat kinderen en ouders met drie lessen aan de slag konden gaan. De laatste twee keer mochten we gelukkig weer bijeenkomen in het Trefpunt en zo met elkaar kennismaken. Het was fijn om rechtstreeks contact te hebben, dat is toch een stuk persoonlijker. Ook konden we liturgische gebruiksvoorwerpen laten zien.

Er staan nog tien bijeenkomsten gepland, die we hopelijk in het Trefpunt kunnen laten plaatsvinden.
Wij vragen uw gebed voor alle vormelingen, opdat zij door de heilige Geest de liefde die God heeft voor hen zullen zien. En dat zij, door de heilige Geest geïnspireerd, God aan anderen bekend durven maken.