Nieuwsbericht
Klik hier voor meer nieuws
20/12/2019 - Verslag vormseluitje

Op bezoek bij de zusters van Moeder Teresa in Rotterdam
zondag 17 november 2019

Na de H. mis zijn wij, de vormelingen, met 2 auto's naar Rotterdam gereisd om de zusters van moeder Teresa te gaan helpen. De reis duurde wel even, maar toen wij er waren was iedereen enthousiast. De zusters stonden al op ons te wachten.
Onder begeleiding van mevrouw Aleid en mevrouw GabriŽlle gingen wij naar boven een kleine kamer in, waar wij eerst onze schoenen uit moesten doen voordat wij de kapel in mochten, die daarnaast was. Wij knielden en baden, samen met ťťn van de zusters, het "Onze Vader" en het "Wees gegroet Maria" en nog meer.
In een andere kamer, waar de zusters catechese geven aan kinderen, maakten we kennis met zuster Petra, het hoofd van de zusters. Wij werden in twee groepen gesplitst. De ene groep bleef boven en de andere groep ging naar beneden waar ze voorbereidingen troffen om het eten uit te delen aan de daklozen en eenzamen. Daar stond een mevrouw, die daar vrijwillig werkt. Ze zei dat wij een schort aan moesten doen. Met ons short aan gingen we aan de slag en intussen liep de zaal langzaam vol.
Toen alle mensen aan tafel zaten, werd er door een priester voor het opdienen van het eten, het Evangelie voorgelezen. Wij baden en zongen samen met de mensen mee. Het eten werd door een luik vanuit de keuken naar de eetzaal geschoven. Eerst kwam de salade (tomaat) en toen het eten. De mevrouw deed de salade erop en wij moesten de lepels op de borden doen. Nadat wij een lepel op de borden hadden gezet moesten we rechtsachter in de hoek beginnen met het uitdelen van het eten. We deelden het eten uit met z'n drieŽn/vieren. Toen we klaar waren, waren er al mensen klaar met eten! Nadat iedereen in de zaal zijn bord terug op het aanrecht had gezet, begonnen we met het pakken van de spullen om de borden en lepels te wassen en af te drogen.
Hierna gingen wij wassen, afdrogen en de spullen voor de volgende groep klaarzetten. Toen we daarmee klaar waren gingen we naar boven, waar zuster Petra op ons zat te wachten. De andere groep ging toen naar bereden Wij gingen in een kring zitten en zij vertelde ons over Moeder Teresa, waar zij vandaan kwam en wat zij in India gedaan had voor de allerarmsten. We mochten haar vragen stellen zoals: "Waarom draagt u geen normale kleding?" "Hoeveel kleding heeft u?" "Hoe komt u aan het eten voor al die mensen?" "Wanneer kwam u op het idee om zuster te worden?" "Zijn er beneden soms ook mensen geweest die zich niet goed gedroegen of dronken waren?" Nadat wij al onze vragen hadden gesteld, liet de zuster ons een bord met poppetjes van de goede herder zien, die ze voor kleine kinderen gebruikt.
Toen het tijd was gingen we naar beneden en haalden we de andere groep op die bezig was met het schoonmaken van de zaal. We gingen naar boven, terug de kamer in waar wij onze schoenen uit moesten doen. Daar gingen wij bidden en zingen. Toen we daarmee klaar waren, moesten we weer terug naar huis.
Tijdens ons bezoek aan de zusters van Moeder Teresa hebben wij geleerd wie de zusters van Moeder Teresa zijn, wat ze allemaal doen, zoals moeders en hun kinderen die in een moeilijke situatie zitten onderdak bieden. Wij mochten bij een moeder kijken hoe en waar ze wordt opgevangen met haar kinderen. De zusters zorgen ook voor warme maaltijden voor daklozen en eenzamen. We hebben ook gezien hoe mensen in moeilijke situaties worden geholpen, hoe er voor ze en met elkaar wordt gebeden.
Het was een leuke dag met de groep en een mooie ervaring om met een zuster te praten en vooral om anderen een beetje te kunnen helpen.

Namens de vormselgroep,
Camron Hodde