Het moza´ek
Vlakbij de beroemde basiliek Maria Maggiore in Rome staat de basiliek van de H. Praxedes. In deze basiliek bevindt zich de wereldberoemde kapel van de heilige Zeno. Op een van de vele moza´eken in deze kapel staat het Lam Gods afgebeeld, staande op een rots. Uit die rots ontspringen vier stromen. Herten drinken van het water. Dit alles tegen een goudkleurige achtergrond.

Dit moza´ek heeft model gestaan voor het moza´ek dat zich in het 'torenportaal' bevindt. De maker is Jan Groot. Hij begon er aan in september 1998. Het is onthuld op zondag 30 april 2000.

Op het moza´ek staat een lam, staande op een rots. Uit die rots komen zeven stromen, de zeven sacramenten. Twee herten drinken van het water uit de rots. Het water maakt de grond vruchtbaar. Bomen vol vruchten groeien op. Het lam staat tegen een goudkleurige achtergrond. In de rand van het moza´ek zijn druiventrossen en korenaren afgebeeld. Het lam houdt een kruis met een wit-gele wimpel vast. Links onderaan staan verwijzingen naar schriftteksten. Het moza´ek is een en al symboliek.


Terug naar Historie