Het ontstaan van de route
Met Kerstmis vieren de christenen over de hele wereld de geboorte van Jezus die ruim 2000 jaar geleden plaatsvond in Bethlehem. De heilige Franciscus van Assisi (Italië) begon voor het eerst, in het jaar 1223, met het uitbeelden van een levende kerststal in een bos bij het stadje Greccio. En zo begon een mooie traditie in Europa: het plaatsen van kerststallen om de geboorte van Jezus te herdenken.

De traditie van de kerststallenroute in Baarn is begonnen toen de initiatiefneemster, Jacqueline van den Eshof-Ansinger, op het idee kwam bij een grote kerststal op een plein in Malmédy in de Belgische Ardennen. Daar ontstond het plan om een route te organiseren langs kerststallen in Baarnse tuinen in het oude deel van het dorp. Dit als tegenhanger van het groeiende aantal Amerikaanse kerstmannen die overal in tuinen opdoken.

In 1996 startte een groep enthousiaste vrienden met zeven stallen. Gedurende de jaren die volgden groeide de route met een paar stallen per jaar. Inmiddels staan er 196 stallen en andere kersttaferelen langs de route. Ook zijn enkele winkeliers van de Laanstraat en de Brinkstraat aan de route toegevoegd. Ook staan er steeds meer stallen elders in Baarn, de zogenaamde buitenroute. Dit jaar zijn dat er 127. Deze worden apart vermeld bij de routebeschrijving.

De doelstelling van de kerststallenroute De Weg van het Licht is het in stand houden en bevorderen van de traditie van de kerststal.