Parochianen in coronatijd
Teen Challenge laat zich niet stoppen
Geen bijeenkomsten, dus geen moment om samen palmpaasstokken te maken. De tieners van Teen Challenge laten het er niet bij zitten. Wat niet bij de kerk kan, dat doen ze gewoon thuis! Deze mooie exemplaren zijn van Francisca en Sarah, Wouter, Jasper en Rozemarijn, Elisa, SamuŽl, EzechiŽl en Zefanja.

Emerans leest
We kregen bericht uit Eerbeek. Emerans Stallen, voormalige huishoudster van pastoor Kolkman reageerde op onze oproep. Ze leest nog steeds trouw het Kerkvenster, en liet ons weten dat ze de kerk in Baarn erg mist. Emerans zou graag willen dat ze nuttig werk had, maar ook schrijft ze dat ze 'kleine frutsels' maakt om buren en kennissen gezondheid en geduld te wensen. Iedereen die Emerans kent, weet hoe creatief ze is, dus haar werk zal absoluut gewaardeerd worden.
Naast het knutselen heeft Emerans nog andere manieren om de dag door te komen: "Ik lees nu maar in de boeken van pastoor zaliger. Mooie boeken. Ik lees kleine stukjes. En bij herhaling. Verder ben ik dom bezig met tv-kijken."


Tip van Jacqueline
Als hoofd van de collectanten blijft Jacqueline van den Eshof actief:

Honderd woorden is niet veel,
ik zou meer kunnen schrijven.
Grote verhalen is nu niet reŽel,
het moet binnen de perken blijven.
De corona heeft ons in z'n greep.
Men praat over quarantaine,
wc-papier en flessen zeep
en hamsteren zonder gÍne.
Zelf ben ik praktisch ingesteld
en dacht, boven mijn bordje vis:
de kerk mist veel collectegeld
terwijl zij voor ons toch open is.
Als wij het willen, kunnen wij
een kaars opsteken, even bidden
voor een wereld die in verwarring is
en voelen wij God in ons midden.
Kan het een goed gebaar zijn,
als wij in deze stille dagen
ons collectegeld van een week of zes
op de kerkrekening over zouden maken?

(Voor wie gehoor wil geven aan deze sympathieke oproep: het rekeningnummer vindt u hier )


MilŤne vertaalt en deelt
MilŤne Nolet neemt telefonisch contact op. Nu zij weinig de deur uit kan, heeft zij een nieuwe start van de dag. Elke ochtend kijkt ze online naar de eucharistieviering met de paus. MilŤne spreekt een aardig woordje Italiaans, waardoor zij de homilie kan volgen. Om de preek extra goed tot zich te laten doordringen, vertaalt ze de woorden in het Nederlands. Niet alleen voor zichzelf, want ze stuurt de tekst dagelijks door naar de leden van haar bijbelleesgroep. Zo kunnen meerdere mensen meegenieten van de mooie woorden van onze paus.


Ondanks zorgen blijft Wieky Beens genieten
Ook wij hebben, net als vele anderen in die situatie, naast de zorgen om onze eigen gezondheid vooral ook zorgen om de gezondheid van onze moeder (95 jaar) die in het verpleeghuis Theodotion in Laren woont. Wij mogen haar niet bezoeken en het enige contact dat wij nu al weken hebben, is via de dagelijkse telefoontjes en door middel van kaarten.
Af en toe moet je je zinnen verzetten en dan is fietsen, picknicken en (kunst)schilderen buiten een welkome en aangename afleiding. Gelukkig zijn er nog genoeg stille en mooie plekjes te vinden.

Sterkte en blijf vertrouwen op Hem die ons leven in zijn hand houdt!
Creatief tegen corona
Stephanie van onze jongerengroep doet vanuit huis de opdrachten voor school. Voor tekenen moest ze een story board maken. Ze heeft er een actueel lied van gemaakt op de melodie van een nummer dat de groep bij de jongerenviering gezongen heeft. Het filmpje ziet u hier.
Eerste communie
24 mei geen eerste heilige communie. Ja, dat valt tegen. Je bereidt je voor op dit grote feest en dan kan het niet doorgaan. Maar de kinderen hebben zich wel verder thuis voorbereid. De lessen kregen ze mťt huiswerk in de brievenbus. En net als bij de scholen werd gevraagd via de mail of ze deze lessen wilden doornemen en maken. Zo zijn ze praktisch klaar met hun voorbereiding. Alleen het wachten is op de grote dag.
Misschien kunt u nogmaals bidden voor deze kinderen en hun ouders?


Martha & Maria online!
We kunnen er niet omheen. Nu er geen vieringen plaatsvinden in onze eigen kerk, zijn we afhankelijk van het aanbod van de media. De kerkomroep, NPO 2, vieringen van ons eigen team via een livestream, en de dagelijkse vieringen vanuit het AriŽnsinstituut of vanuit Rome: het aanbod is enorm! Niet voor iedereen zijn deze vieringen eenvoudig te vinden, maar hopelijk helpen we elkaar op weg. Debbie heeft de smaak goed te pakken. Ze maakte een fotoreportage van de verschillende plaatsen waar zij de mis volgt.
Erland volgt de livestream
Deze tijd is bijzonder, niet alleen omdat het de vastentijd is, maar ook omdat in parallel de coronapandemie loopt. De pandemie die iemand op het Catholic Professionals netwerk "World War C" noemde. En zoals bij zovele beproevingen kan de mens zich weer van zijn slechtste en van zijn beste kant laten zien. Ik denk dat ons pastorale team zich met hart en ziel in de zorgen voor de soms zwaar zieke medemens stort, zoals bijna iedereen van het zieken- en verzorgingshuispersoneel "opschaalt" om maximale zorg te kunnen leveren.
Dan is het ook "Geestig" zoals onze priesters Roderick VonhŲgen en Mauricio Meneses zich hebben gestort op de sociale media om ons toch als parochies met zo'n 15.000 (ik doe een gok) parochianen aangesloten te houden. Waar ze in het verleden al verschillende initiatieven hadden op dit gebied, via soms bijzondere ingangen zoals Lego en Star Wars, is de voorlopige kroon op het werk de livestream-mis op zondag om 9.30 uur (en 's avonds om 19.00 uur), met aansluitend een praatje bij de koffie en onlangs de verjaardagsvisite bij Roderick VonhŲgen!
Deze missen zijn hier te volgen:


Klik op het plaatje van de Online eucharistieviering en je komt op de pagina met vieringen. Daar staan de afgelopen heilige missen. Die van onze priester Mauricio hebben we als familie achter de laptop afgelopen zondag gevolgd, die met zijn gebruikelijke enthousiasme en gevoel voor beeldspraak een inspirerende homilie neerzette.
Je kunt natuurlijk ook de TV-mis volgen via KRO-NCRV, die om 10 uur op zondag wordt uitgezonden. Voordeel van de livestream is, dat je de "bekende" gezichten ziet. Je kunt ook intenties opgeven die dan voorgelezen worden!

Met de pauzetoets linksonder, of de spatiebalk, kun je de viering stilzetten (iets wat ons stervelingen normaal niet lukt) en met het pijltje hervatten. In de homilie zei priester Mauricio, en ik vat het stukje samen, dat hij Christus had gezien in de gezichten van de lijdende patiŽnten, maar ook in die van het zorgzame ziekenhuispersoneel. Dat je daar waar de nood het hoogst is Christus mag zien! Die woorden zijn bij mij blijven hangen als troost maar ook als openbaring. Ik denk dat zij in zijn gezicht Christus ook hebben verwacht en gezien. Dat maakt nederig maar ook hoopvol. Dat had ik zonder deze uitzending gemist. Van harte aanbevolen!


Rob de Bruijn doet rustig aan
Wij (ik dus) doe de Inkomstenbelasting, en twee keer de BTW. Tot op de laatste cent. En als we ons denken te gaan vervelen dan sturen we aan vrienden corona-lol en dergelijke. Ach, en verder, ik was al met part-time-pensioen; al wat ingewend dus. Miek heeft nu gedwongen vakantie: ze mag/moet alleen urgente behandelingen doen. Als we het echt niet meer weten, dan doen we alsof we allebei met full-time-pensioen zijn. Wennen!
Blijf gezond!