Informatie
Smutslaan 12

Grote stal: De grote stal is het begin geweest van de kerststallenroute in 1996.
Deze stal bevat elk jaar een andere kerstgroep. Er zijn drie, totaal verschillende, groepen die regelmatig worden afgewisseld, zodat er altijd variatie is.
Dit jaar staat er een bijzondere kerstgroep in de grote stal. Deze groep is nieuw. Ik heb deze groep gekregen van mevrouw Hélène Klemann uit Zwijndrecht. Ze zijn jaren geleden gemaakt door een kunstenares en deze bejaarde dame had er helaas geen plaats meer voor. Ik was zeer vereerd dat ze mij opbelde en mij deze groep gaf. Ze had onze route op de televisie gezien en vond dat de kerstgroep hier moest komen.
Ik heb de kleding gerestaureerd. Het was leuk werk en zeker de moeite waard. De groep doet echt een beetje Frans aan en daarom besloot ik een achtergrond te schilderen in de stijl van de Provence. Ook dat was leuk werk: mijn eetkamer werd mijn atelier en overal lagen de panelen te drogen. Ik wilde de huisjes toch vrij eenvoudig houden want zo komen de figuren mooi tot hun recht en dat is de bedoeling.
De stal zelf is ontworpen en gebouwd door mijn man.

Drieluik: Het drieluik in de serre is geschilderd met olieverf door mijn dochter. U mag dit drieluik best van dichtbij bekijken, maar let op de snoeren achter de paddenstoel.

Stal rechts: De kerststal rechts is gemaakt in een paddenstoel: een grapje. Deze kerststal heb ik gemaakt van papier-maché op een basis van kippengaas. Weer eens iets heel anders, maar erg leuk om te maken. De haas ernaast is om aan te geven dat het hier echt gaat om de "kleine wereld".

Hier zit, aan de linkerkant, een klein poepertje. Dit mannetje stamt uit de Spaanse (Catalaanse) kerststaltraditie en laat zien dat "waar ter wereld je ook bent en wat je ook aan het doen bent, overal komt de blijde boodschap van de geboorte van Jezus tot jou". Bovendien geeft dit mannetje de vruchtbaarheid van de aarde aan: mest is immers prima voor de aarde.

J. van den Eshof

Naar deelnemende stallen