Informatie
Hoofdstraat 29

Stal van het eerste uur...

Dit is een van de eerste kerststallen van de kerststallenroute in Baarn. De kerststal is gemaakt door Magda Schouten en heeft tot en met 2022 op de Eemnesserweg gestaan. De stal is in 2023 overgenomen door haar dochter op de Hoofdstraat 29.

De stal werd gebouwd op een overcompleet kraambed. Door uitbreiding van de groep in de loop van de jaren is alleen een deel van de bodem nog in gebruik.

De figuren zijn een vrije interpretatie van een oude Mexicaanse kerstgroep in ivoorkleur met goud. Om eenheid te krijgen hebben alle poppen een onderdeel van de kleding gekregen van de stof van het matras.

De hoofden zijn gevormd door uitgeblazen eieren, bewerkt met papier-maché en geverfd nadat er een stok in gestoken werd. Met schuimplastic werden de lichamen gevormd en daarna aangekleed. Haren zijn van uitgehaalde wol of draden van stof. Alleen het herderinnetje vlak voor het stalletje heeft echt haar: Magda gebruikte hiervoor het afgeknipte haar van een van haar dochters.

De musicerende en de zwevende engeltjes zijn gemaakt van kerstballetjes met kant, veren en engelenhaar.

De schapen hebben koppen van papier-maché, elektriciteitsdraad als pootjes en een vacht van synthetische kussenvulling.

Voor de achterwand was de inspiratie een kerstkaart van Unicef met de skyline van een oosterse stad. Om het beter zichtbaar te maken werd er een lichtsnoer achter bevestigd.

De bomen en struiken bestaan uit natuurlijke materialen, zoals de wortels van een berk, hortensiabloemen en boomtakken, aangevuld met blaadjes van een kunstplant. De palmboompjes achterin zijn gefiguurzaagd en de stam bekleed met stof. Daarna is alles in goud gespoten.


Naar deelnemende stallen