Informatie
Eemnesserweg 46A

De geschiedenis van een kerstgroep

De geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb het onderstaande verhaal grotendeels van horen zeggen. Ik ben van 1936 en weet, dat er in de tijd rond 1945 precies dezelfde kerstgroep in onze huiskamer stond, als de uit triplex gezaagde beeldjes die nu de kerststallenroute verlevendigen. Rond 1950 zijn die beeldjes verdwenen; waarschijnlijk meegenomen door familieleden, die naar Australië emigreerden.

In 1998 – in de beginperiode van de kerststallenroute – kreeg ik van Bep Beuken de complete serie beeldjes. Ze had daarvoor twee redenen: ze vond dat ze beter tot hun recht kwamen bij de kerststallenroute in Baarn dan in haar tuinhuisje in Soest en het leek haar ook een aardig idee, dat ze weer terugkwamen naar hun oorspronkelijke bron, namelijk Eemnesserweg 46a.
Ze vertelde, dat mijn vader de beeldjes getekend had en dat ze waren uitgezaagd en geschilderd door een groepje mannen, die in oorlogstijd bij Beuken in de Tromplaan ondergedoken waren. Ze hebben als tijdverdrijf en om een paar centjes te verdienen een aantal series gemaakt. Een ervan is via dochter Bep uiteindelijk weer 'thuis gekomen'.

Philip Witte


Naar deelnemende stallen