Informatie
Mozartlaan 1

Deze kerststal hebben we al sinds 2002 ieder jaar staan. Maar dan achter ons huis voor het raam, zodat we er binnen van kunnen genieten. Dit jaar hebben we voor het eerst besloten om hem ook aan u te laten zien en, hoewel we nogal buiten de route liggen, mee te doen met de kerststallenroute.

De beelden zijn zelf beschilderd door de vrouw des huizes. Ook de stal is zelf gemaakt.
Het is een traditionele kerststal met natuurlijk Jezus - die er eigenlijk pas met kerstavond in mag worden gelegd - Maria en Jozef.
Over een stal wordt er in de Bijbel trouwens niet gesproken. Die is er pas rond 1200 bijgekomen.
De Italiaan Franciscus van Assisi maakte toen een levende kerststal tijdens de nachtmis om op de gevoelens van de gelovigen in te spelen. Maar of Jezus nu in een stal, bij iemand thuis of in een grot is geboren, maakt voor de essentie niet uit.

Nog een paar weetjes:

Ezel en os
"Hoe de ezel en de os in het verhaal zijn gekomen is onduidelijk. Nergens in het traditionele verhaal worden deze dieren genoemd. Er wordt vaak aangenomen dat de reine os de joden voorstelde en de onreine ezel de heidenen. Voor beide groepen zou Gods zoon menselijk zijn geworden. Maar ze kunnen ook gewoon eigendom van Jozef zijn geweest, of helemaal niet aanwezig."

Herders en engelen
De herders kregen als eerste van de engelen te horen dat Jezus was geboren. Of zij erbij waren hangt dus af van in hoeverre je gelooft dat er engelen bestaan. De engelen symboliseren de goddelijke afkomst van Jezus. De herders geven het pasgeboren kind cadeaus zoals een lam of een geit. Dat verklaart meteen de aanwezigheid van deze dieren in de kerststal.

De drie koningen
Deze komen eigenlijk pas op 6 januari in de stal. De drie koningen zouden een heldere ster gezien hebben, die de geboorte van een nieuwe koning aankondigde. Maar in de Bijbel gaat het over wijze mannen, niet koningen. En dat het er drie zijn, staat ook nergens. Een pasgeboren baby van arme komaf waar drie koningen op bezoek komen, dat spreekt aan. Maar dat ze zich op dat moment echt bij de stal, de grot of het huis bevonden, is niet waarschijnlijk.

Naar deelnemende stallen