Informatie
Sophialaan 6

Kerstraam

De aanleiding voor het ontwerpen en maken van dit glas-in-loodraam is natuurlijk geweest de jaarlijkse kerststallenroute.

Voor het ontwerp heb ik eerst op internet gezocht naar kerstfiguren die als voorbeeld konden dienen voor het raam. Daarna ben ik begonnen met het ontwerp van het raam.
Nadat het ontwerp zijn definitieve vorm had gekregen, waarvoor meerdere tekeningen zijn gemaakt, kon ik beginnen aan de volgende stap: het bepalen van alle kleuren voor de figuren, stal en achtergrond. Daarna volgde het snijden van alle stukken en stukjes glas, waarna het in lood zetten kon beginnen. Nadat het hele raam in lood was gezet, is het gesoldeerd. Daarna moest het worden omgedraaid om de andere kant te kunnen solderen. Bij een groot raam als dit is het omkeren iets wat met beleid moet gebeuren. Toen beide kanten gesoldeerd waren, is het hele raam aan beide kanten gekit, waardoor het waterdicht en ook wat steviger wordt.
De laatste stap was om een lichtkast te maken, zodat het raam in het donker gezien kan worden. Omdat het een kwetsbaar raam is, wilde ik het niet buiten neerzetten. Daarom is gekozen om het boven voor het raam te zetten, zodat het veilig en toch goed zichtbaar is.
Het hele project heeft een jaar geduurd, waarin er ongeveer 150 uren aan zijn besteed.
Naar deelnemende stallen