Informatie
Smutslaan 12

Grote stal: De grote stal is het begin geweest van de kerststallenroute in 1996.
Deze stal bevat elk jaar een andere kerstgroep. Er zijn drie, totaal verschillende, groepen die regelmatig worden afgewisseld, zodat er altijd variatie is.
Dit jaar staan de gebreide figuren in de stal. Deze figuren zijn gemaakt door mijn dochter. Zij is uitgegaan van breipatronen van figuren van ongeveer 15 cm. groot. Het was een ingewikkelde berekening om de maten zó aan te passen dat de poppen de juiste afmeting hadden voor deze grote stal. Vakwerk dus!. De achtergrond heb ik geschilderd in de stijl van de Amersfoortse schilder Toon Tieland. Eenvoudig, maar wel met uitbundige kleuren. De figuren komen zo mooi uit en dat is de bedoeling.
De stal zelf is ontworpen en gebouwd door mijn man.

Drieluik: Het drieluik in de serre is geschilderd met olieverf door mijn dochter. U mag dit drieluik best van dichtbij bekijken, maar let op de snoeren achter de paddenstoel.

Stal rechts: De kerststal rechts is gemaakt in een paddenstoel: een grapje. Deze kerststal heb ik gemaakt van papier-maché op een basis van kippengaas. Weer eens iets heel anders , maar erg leuk om te maken. De haas ernaast is om aan te geven dat het hier echt gaat om de "kleine wereld".

Hier zit, aan de linkerkant, een klein poepertje. Dit mannetje stamt uit de Spaanse (Catalaanse) kerststaltraditie en laat zien dat "waar ter wereld je ook bent en wat je ook aan het doen bent, overal komt de blijde boodschap van de geboorte van Jezus tot jou". Bovendien geeft dit mannetje de vruchtbaarheid van de aarde aan: mest is immers prima voor de aarde.

J. van den Eshof

Terug naar overzicht