Informatie
Eemnesserweg 65

Stal van het eerste uur...

De stal werd gebouwd op een overcompleet kraambed. Door uitbreiding van de groep in de loop van de jaren is alleen een deel van de bodem nog in gebruik.

De figuren zijn een vrije interpretatie van een oude Mexicaanse kerstgroep in ivoorkleur met goud die mijn huiskamer al 45 jaar siert in de kersttijd. Om eenheid te krijgen hebben alle poppen een onderdeel van de kleding gekregen van de stof van het matras.

Omdat ik niet kan boetseren zijn de hoofden gevormd door uitgeblazen eieren, bewerkt met papier maché en geverfd nadat er een stok in gestoken werd. Met schuimplastic werden de lichamen gevormd en daarna aangekleed. Haren zijn van uitgehaalde wol of draden van stof. Alleen het herderinnetje vlak voor het stalletje heeft echt haar: mijn dochter wilde kort haar en dus kon ik de afgeknipte haren gebruiken.

De musicerende en de zwevende engeltjes zijn gemaakt van kerstballetjes met kant, veren en engelenhaar. Ooit heeft er een klein zwart duiveltje tussen gehangen als grapje, maar dat werd niet zo gewaardeerd, dus die is verdwenen.

De schapen hebben koppen van papier maché, elektriciteitsdraad als pootjes en een vacht van synthetische kussenvulling.

Voor de achterwand was de inspiratie een kerstkaart van Unicef met de skyline van een oosterse stad. Om het beter zichtbaar te maken werd er een lichtsnoer achter bevestigd.

De bomen en struiken bestaan uit natuurlijke materialen, zoals de wortels van een berk, hortensiabloemen en boomtakken, aangevuld met blaadjes van een kunstplant. De palmboompjes achterin zijn gefiguurzaagd en de stam bekleed met stof. Daarna is alles in goud gespoten.

Magda Schouten


Terug naar overzicht