Deelnemende stallen: informatie over Eemnesserweg 36


Herkomst kerststal Thomashuis Baarn

De zorgondernemers van het Thomashuis zijn Tukkers. Dus uit Twente, het land van de midwinterhoorn en waar de bevolking overwegend katholiek was. Voor de eerste en tweede wereldoorlog vonden de meeste burgers hun bestaan uit boerenwerkzaamheden. Tijdens kersttijd werd uit het bos een kerstboom gehaald en dikwijls ook wat hulst. Hier bestond voornamelijk de versiering uit. En was er natuurlijk een verschil tussen de "heerboeren" en de "keuterboeren". Al naar gelang de inkomsten werden de boom en de kerststal meer of wat minder versierd.

Wij, de zorgondernemers, kwamen ook uit een boerenomgeving. Onze ouders hadden beiden een kleine boerderij waarbij het hard werken was om een goed inkomen te verkrijgen om het toch wel vrij grote gezin te kunnen onderhouden.
Het idee van de kerststal op het Thomashuis-terrein vindt zijn oorsprong ook voornamelijk in de sobere tijd in Twente. Er waren eenvoudige kerstbomen met enige versiering. Er was een kribbe gemaakt van berkenhout en een dak bedekt met stro. In de tweede wereldoorlog had mijn vader beelden voor de kerststal weten te kopen en die deden dan dienst tijdens de kerstperiode tot 1990.

De kerststal in Baarn is naar eigen idee van eenvoudige materialen gezaagd en in elkaar getimmerd. De figuren zijn een afgeleide van de beelden die je in een kerststal kunt aantreffen. De ezel en de os, Maria en Jozef, het kindje Jezus, de schapen en schaapherders, de drie koningen.

Hubert en Thea Boers


Terug naar overzicht