Informatie
Dalweg 21

De beelden van deze kerstgroep zijn vervaardigd met behulp van oude mallen van figuren van de uit Kevelaer afkomstige beeldhouwer Jacob Holtmann. Deze leefde van 1863 tot 1935.
Hij sneed zijn beelden uit hout. Onder andere maakte hij een kerstgroep voor de dom in Osnabrück (1919), waar hij ook een groot deel van zijn leven heeft doorgebracht.
De gipsfabriek Katholische Volkskunst Anstalten (KVA), gevestigd te Kevelaer en München, verwierf later de patenten op de figuren van Holtmann. In een Zweedse kerk staat elk jaar nog zo'n kerstgroep in gips opgesteld.
Begin 20e eeuw was Kevelaer het centrum van de gipsindustrie en werden door kunstenaars veel handwerken gemaakt uit gips. De Holtmann-modellen die ooit als basis dienden voor de gipsfiguren, worden momenteel nog steeds gebruikt door de opvolger van KVA: de firma Pferdmenges in Kevelaer-Winnekendonk (zie ook www.devotionalien.de). De figuren worden door hen echter gegoten in kunsthars.
Dhr. Günther Pferdmenges is de enige in Kevelaer die met behulp van twee vakmensen de beelden nog zelf vervaardigt en met de hand beschildert. De concurrentie uit Azië is momenteel zo groot dat het vakwerk dreigt uit te sterven.
Bij deze firma hebben wij de beelden gekocht.

Peter en Cissy van der Kruijf

Naar deelnemende stallen