Informatie
Viottalaan 10

Welkom bij de kerststal van de familie Oltmans, welkom in de Viottalaan. Ondanks dat wij niet in het centrum van Baarn wonen, doen we graag mee met de kerststallenroute Baarn "De Weg van het Licht". Onze kerststal is in 2018 gemaakt door Rembrandt en Raiza Renée Oltmans. Dit is onze tweede buitenstal die wij zelf hebben gemaakt.
In de stal vindt u Maria, Jozef, het kindje Jezus, de drie koningen, een herder en een engel. De hoofden, armen en benen van de figuren zijn gemaakt van keramiek. De lijfjes zijn van stof. De kleding die de personen in de kerststal dragen, is gemaakt van toneelkleding. Deze kleding is vele jaren door onze kinderen gebruikt bij de uitvoering van het kerstspel in de Maria Koningin Parochie aan de Maatkampweg/hoek Bremstraat te Baarn. De vleugels van de engel zijn gemaakt van eendenveren van de tamme Pekingeenden van een vriendin uit Bunschoten.
Er staan ook veel dieren. Zo hebben we een os van het Holsteiner ras, twee ezels, een pony met veulen, een kameel die de geschenken draagt, een aapje en natuurlijk veel schapen. De schapen zijn gemaakt van bijzondere vacht:

De witte schapen hebben een vacht van Drents heideschaap. Het Drents heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa. Migranten brachten het ras waarschijnlijk vanuit Frankrijk mee naar Nederland, waar het met name in Drenthe voorkomt (al vanaf 4000 voor Christus). Kuddes zijn onder andere te vinden in Nationaal Park Dwingelderveld met een schaapskooi buiten Ruinen en te Dwingeloo. Op het Holtingerveld tussen Havelte en Uffelte heeft de Stichting Holtinger Schaapskudde zo'n 400 tot 600 Drentse heideschapen. 's Nachts vertoeven deze schapen in de schaapskooi.

De bruine schapen hebben een vacht van Ouessantschaap. Deze schapensoort is genoemd naar het eiland Ouessant voor de kust van Bretagne. Door het barre klimaat (weinig tot geen bomen of beschutting en veel wind en regen) en de schrale gronden is het Ouessantschaap een van de kleinste schapenrassen ter wereld. De schouderhoogte is ongeveer 45 cm, rammen wegen tot maximaal 20 kg. Om dezelfde redenen werpen de ooien doorgaans maar één jong per keer. De rammen hebben relatief grote, gedraaide hoorns. Vanaf het begin jaren '80 van de vorige eeuw wordt in Nederland met het Ouessantschaap gefokt. Tegenwoordig wordt het vooral als 'sierschaap' gehouden door hobbyisten.

Raiza en Freerk Oltmans





Naar deelnemende stallen