Informatie
Van Heemstralaan 26

De foto op groot formaat canvas stelt "De verkondiging aan de herders" voor en is geschilderd door Nicolaas Berchem in 1649.

Mogelijk door Rembrandt beÔnvloed, schildert Berchem een doek met personages niet vervuld van vrees en verwarring, maar eerbiedig en deemoedig luisterend naar de aartsengel GabriŽl te midden van de idyllische natuur. Sommige herders slapen nog, anderen zijn opgestaan en kijken hoopvol naar de hemelse boodschapper, weer anderen vouwen hun handen en knielen. Het tafereel wordt verlicht door een schijnsel vanuit de engel op de askleurige wolken, die wordt omringd door een menigte cherubijnen en een engelenkoor dat zingt 'tot meerdere glorie van God'.

Het origineel bevindt zich in de Hermitage in St. Petersburg en is de enige kerstafbeelding in deze beroemde collectie van Hollandse meesters. Omdat het eenmalig in Nederland te zien was op de tentoonstelling 'Oude meesters' in de Amsterdamse Hermitage, leek het de perfecte keuze om in deze kerstroute op te nemen.

Nicolaas Pietersz. Berchem (Haarlem 1629 - Amsterdam 1683) is vooral ook bekend om zijn 'Italiaanse landschappen', geÔnspireerd door zijn reis naar ItaliŽ. Vermeldenswaard is dat hij vaak de figuren schilderde in de landschappen van Jacob van Ruysdael.

Fam. Peek

Naar deelnemende stallen